Dieren en klimaatverandering

We weten allemaal dat ons klimaat verandert. Dat is wetenschappelijk inmiddels echt bewezen. De aarde wordt warmer.
Dit is een slechte zaak voor veel dingen maar het is dodelijk voor een aantal diersoorten!
KlimaatveranderingHet wordt tijd dat we meer gaan doen om de opwarming van onze aarde tegen te gaan! Dat betekent dat we er nu echt harder voor moeten strijden dat onze aarde plaatst blijft geven aan dieren die er leven.

 

John Wiens, die wereldwijd wordt beschouwd als een leidende evolutiebioloog zegt er dit over:

Ongeveer de helft van de diersoorten weet geen raad met de opwarming van de aarde. De consequentie is dat een massaal uitsterven van diersoorten binnen vijftig jaar op gang kan komen.

 
Gevolgen voor dieren(dank aan WNF.nl)
Met het stijgen van de temperatuur op aarde veranderen de leefgebieden van dieren overal ter wereld. Zeeschildpadden kruipen bijvoorbeeld aan land om in het zand hun eieren te leggen. Als de zeespiegel stijgt, komen hun broedstranden in gevaar. IJsberen kunnen niet meer aan voedsel komen doordat de ijsschotsen met zeerobben waarop ze jagen smelten. Koraal wordt gebouwd door koraaldiertjes, die alleen daar kunnen leven waar het water precies de goede diepte en juiste temperatuur heeft. Als het water maar één graad opwarmt of de zeespiegel één meter stijgt, sterven ze. En met hen de koraalriffen en alles wat daar leeft.

klimaatveranderingDat is echt afschuwelijk. Wij, mensen, kunnen hier iets aan doen. We zijn ook degene die zorgen voor deze klimaatverandering! Vanaf het begin van de Industriële Revolutie oefent de mens invloed uit op het klimaat. De gemiddelde wereldtemperatuur is sinds die tijd gestegen met ongeveer 0,8 graad Celsius. In Noordwest-Europa (waaronder Nederland) steeg de gemiddelde temperatuur met 1,5 graad. De zeespiegel is ongeveer twintig centimeter gestegen en de meeste gletsjers nemen sterk in omvang af. Duidelijke taal, lijkt me. Zoals met alles: De vervuiler betaalt.

We moeten nu ECHT aan de slag om onze aarde te behouden, voor dieren maar op den lange duur ook voor onszelf!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*