Tips aanschaf Huisdier

Lieve dierenvrienden,

Het is weer zover, overal worden kittens aangeboden.
Ook is dit weer een tijd dat veel mensen overgaan tot aanschaf van een huisdier omdat ze niet op vakantie gaan of omdat men (via via) iemand kent die een nestje heeft.
Helaas wordt niet elke aanschaf goed overdacht. Vaak gebeurt het als ‘impuls aankoop’.
Aanschaf huisdierDaarmee bedoel ik dat het gaat om bijvoorbeeld een kitten of pup die er (uiteraard) super schattig uitziet en dan vervolgens mee naar huis wordt genomen.
Een huisdier moet je zien als een huisgenoot! Je moet er voor zorgen,ze hebben aandacht nodig, het kost geld en ze moeten uiteraard opgevoed worden.
Zomaar een pup of kitten meenemen is niet aan te raden, Dit geldt uiteraard ook voor andere dieren zoals konijnen, cavia’s en vissen.
Vandaag beperk ik me hoofdzakelijk tot honden en katten.

Allereerst de punten die van belang zijn:

 • Waarom wil ik een huisdier?
 • Heb ik genoeg tijd en geld om mijn huisdier goed te verzorgen?
 • Heb ik genoeg tijd om het dier voldoende aandacht te geven?
 • Past het dier bij mijn persoonlijkheid en woonsituatie?
 • Wie zorgt voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?
 • Welk huisdier mag ik houden?

Er zijn meer punten. Klik HIER om deze te lezen en voor meer info.

Tips aanschaf huisdierEen huisdier kost geld. Dat weet ik uit ervaring.
Een kort overzicht wat je (minimaal) mag verwachten aan kosten voor een kat.
Voor honden kan ik niet echt een goed overzicht maken omdat ik niet genoeg op de hoogte ben over bv. de dierenarts kosten e.d..

Aanschaf kat

Dit kan variëren tussen de 0 (nestje boerderij) en 1000 euro.
In het asiel ben je ca. 40 euro kwijt, een raskat kan wel 1000 euro kosten.
Een kat uit het asiel is al ingeënt en is klaar om bij je te komen wonen. Hier heeft natuurlijk een dierenarts ook al naar gekeken.

Start Benodigdheden

Denk hier aan een mand om je kat te vervoeren, krabpaal, voer en drinkbakje, wat speelgoed, kattenbak met toebehoren en een slaap plaats.
Dit kost je ongeveer 100 euro.

Dierenarts kosten

Voor het eerste jaar:
Enten,consult, ontwormen, chippen, castreren of steriliseren: Hiervoor ben je tussen de 250 en 300 euro kwijt

Terugkerend per jaar

Denk aan enten, kattenbak korrels, voer, behandelingen zoals ontwormen en anti vlooi- en teken behandeling. Dit kost minimaal 500 euro per jaar. Echt MINIMAAL!!
Deze info heb ik gedeeltelijk opgezocht bij kattenbescherming Nederland en uiteraard heb ik mijn eigen ervaring met mijn katten meegenomen.

Hoezeer ik ook zou willen dat alle dieren een goed huis krijgen, denk er wel AUB over na en bekijk of het echt kan en bij je past.
Mocht je tot aanschaf overgaan: Dan wens ik je super veel plezier en een geweldige tijd toe.

10 gedachten over “Tips aanschaf Huisdier

 1. Men doet er verstandig aan om vóór aanschaf van een huisdier, eens wat berekeningen te maken. Dat voorkomt dat achteraf honden vastgebonden aan een boom worden achtergelaten. Een goede verzorging, met natuurlijke voeding , medicijnen (ja, dieren worden ook bejaard) hoort er gewoon bij.

  • Ja goede verzorging is heel erg belangrijk! Zeker weten dat je een huisdier kunt betalen is van groot belang. Een dier kost aardig wat!

 2. Ik heb altijd een poes willen hebben en eindelijk heb ik zo’n mogelijkheid! Daarvoor kon ik niet punt 4 van dit plan vervullen, maar kort geleden heb ik een huis gekocht en nu wil ik een katje! Ik wil eerst alle praktische momenten regelen zoals voeding, een krabpaal etc. en dan ga ik op zoek naar mijn droomkat!

  • Dat heb je heel goed gedaan Lauren! Top van je. Ja, eerst zorgen dat je de spulletjes voor je dier in huis hebt. Dan kan het beestje meteen wennen. Goede zaak.

 3. Bij ons is het de huisdierkeuze een strijd geweest. De kinderen wilde cavia’s. Ik heb mijn afkeer tegen dieren in kooitjes zwaar laten doorwegen. Uiteindelijk zijn er twee katten gekomen. Daar houd ik zelf namelijk ook van. Dat is maar goed ook, want hoe leuk de kinderen huisdieren ook vinden, de verzorging komt uiteindelijk bij mij terecht.

  • Hoi Natalie, (Sorry voor het late antwoord)
   Ja dieren in kooitjes is zeker niet ideaal.
   Katten daarentegen kun je gemakkelijk houden en die zijn uitstekend in staat om zelf naar buiten te gaan.
   En wat de verzorging betreft: 🙂 Meestal zorgen de ouders het grootste gedeelte voor de dieren van de kinderen. Zeker als ze nog jong zijn.
   Alvast een heel goed uiteinde en een geweldig Nieuwjaar.

 4. Goed dat je aan deze punten over het aanschaffen van een huisdier aanspreekt. Laatst ging onze oude kat naar de kattenhemel. Het verdriet dat de kinderen ervan hadden, deed me realiseren: een huisdier is een familielid. Zo moet het ook behandeld worden.

  • Goedemiddag Ivan,
   Je hebt helemaal gelijk!! Een huisdier is inderdaad gewoon een familielid. Het is een levend wezen en zo hoort je huisdier ook behandeld te worden. Dank voor je reactie.

 5. Ik vond het ook erg belangrijk mijzelf deze vragen te stellen voordat ik een kat nam. Ik wilde er zeker van zijn dat ik deze goed kon verzorgen. Toen ik ging verhuizen en een groter huis kreeg heb ik pas een kat genomen.

  • Goedemiddag Marie,
   Heel erg goed dat je vooraf hebt nagedacht over de aanschaf van een dieren huisgenoot!! Top! Zo hoort dat ook. Dieren hebben aandacht nodig en moeten verzorgd worden.
   Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*