Huisdieren en hitte

Lieve dierenvrienden,

De Belgen en Nederlanders hoef ik niet te vertellen dat het echt heel warm is geweest de afgelopen dagen! Ook komende dagen blijft het zomer weer met temperaturen dik boven de 20 graden Celsius!

Het blijft me verbazen dat er nog steeds mensen zijn die hun hond in de auto achterlaten als ze boodschappen gaan doen of andere zaken moeten regelen! Foei!!
Het is nu toch inmiddels toch wel bekend dat dat echt NIET KAN!!
Om eerlijk te zijn maak ik me hier erg boos om. Zo moeilijk is het toch niet te onthouden dat je je dier niet achter kunt laten in een auto als het warm is!!??

Honden

Ik wil bij deze wijzen op het feit dat zeker honden veel meer last hebben van de hitte dan mensen! Honden zweten namelijk heel weinig en kunnen alleen afkoelen door te hijgen!
De Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt extra:

De lichaamstemperatuur van je hond kan echt teveel oplopen. Bij honden leidt dat al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood. Houd je hond daarom zoveel mogelijk uit de directe zon, laat hem genoeg water drinken (in kleine beetjes ) en laat hem zwemmen in veilig water, als hij dat wil. Vermijd tijdens wandelingen dat de hond op warm asfalt moet lopen; zoek stukken gras op in schaduwrijk bos. Uiteraard moet je hond aan zijn beweging komen, maar doe dat in de koelte van de ochtend en laat in de avond.

Honden hitte sticker autoZe hebben ook een flyer: Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer’ en de posters ‘Laat uw hond niet in de auto!’ en ‘Fiets bij warmte niet met de hond!’. Meer info is HIER te vinden via de website hondenbescherming.nl. De flyer kan ook gratis worden opgevraagd via info@hondenbescherming.nl, net als de posters.

Katten

Ook voor katten geldt: Zorg dat ze in deze warmte op schaduw rijke plekken kunnen liggen als ze buiten mogen. Katten houden van warmte maar weten niet wanneer het teveel is! Katten die wit zijn of witte plekken hebben dienen ingesmeerd te worden met een zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor!
Beau zonnebrandDat doe ik ook bij mijn Siamees Beau. Hij verbrandt erg boven zijn ogen..
Bij extreme warmte kunt je een zonnesteek bij je kat voorkomen door haar binnen te houden in een koele kamer. Maak de vacht nat met behulp van een vochtige doek; ook kunt je de voeten in een bak met koel water zetten of en koude kompres onder haar nek binden.
Probeer eens een zak diepvries erwten in een handdoek te wikkelen en deze op de slaapplaats of in de mand te leggen, zodat ze een koele plek heeft. De erwten zullen zich automatisch aanpassen aan de lichaamstemperatuur van je kat.

Dus OPGELET met de hitte en zorg dat je dier de warmte zo goed mogelijk door komt!!
Konijnen, cavia’s en andere dieren kun je het beste binnen laten of in een beschutte, schaduwrijke plek buiten houden!

Tips aanschaf Huisdier

Lieve dierenvrienden,

Het is weer zover, overal worden kittens aangeboden.
Ook is dit weer een tijd dat veel mensen overgaan tot aanschaf van een huisdier omdat ze niet op vakantie gaan of omdat men (via via) iemand kent die een nestje heeft.
Helaas wordt niet elke aanschaf goed overdacht. Vaak gebeurt het als ‘impuls aankoop’.
Aanschaf huisdierDaarmee bedoel ik dat het gaat om bijvoorbeeld een kitten of pup die er (uiteraard) super schattig uitziet en dan vervolgens mee naar huis wordt genomen.
Een huisdier moet je zien als een huisgenoot! Je moet er voor zorgen,ze hebben aandacht nodig, het kost geld en ze moeten uiteraard opgevoed worden.
Zomaar een pup of kitten meenemen is niet aan te raden, Dit geldt uiteraard ook voor andere dieren zoals konijnen, cavia’s en vissen.
Vandaag beperk ik me hoofdzakelijk tot honden en katten.

Allereerst de punten die van belang zijn:

  • Waarom wil ik een huisdier?
  • Heb ik genoeg tijd en geld om mijn huisdier goed te verzorgen?
  • Heb ik genoeg tijd om het dier voldoende aandacht te geven?
  • Past het dier bij mijn persoonlijkheid en woonsituatie?
  • Wie zorgt voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?
  • Welk huisdier mag ik houden?

Er zijn meer punten. Klik HIER om deze te lezen en voor meer info.

Tips aanschaf huisdierEen huisdier kost geld. Dat weet ik uit ervaring.
Een kort overzicht wat je (minimaal) mag verwachten aan kosten voor een kat.
Voor honden kan ik niet echt een goed overzicht maken omdat ik niet genoeg op de hoogte ben over bv. de dierenarts kosten e.d..

Aanschaf kat

Dit kan variëren tussen de 0 (nestje boerderij) en 1000 euro.
In het asiel ben je ca. 40 euro kwijt, een raskat kan wel 1000 euro kosten.
Een kat uit het asiel is al ingeënt en is klaar om bij je te komen wonen. Hier heeft natuurlijk een dierenarts ook al naar gekeken.

Start Benodigdheden

Denk hier aan een mand om je kat te vervoeren, krabpaal, voer en drinkbakje, wat speelgoed, kattenbak met toebehoren en een slaap plaats.
Dit kost je ongeveer 100 euro.

Dierenarts kosten

Voor het eerste jaar:
Enten,consult, ontwormen, chippen, castreren of steriliseren: Hiervoor ben je tussen de 250 en 300 euro kwijt

Terugkerend per jaar

Denk aan enten, kattenbak korrels, voer, behandelingen zoals ontwormen en anti vlooi- en teken behandeling. Dit kost minimaal 500 euro per jaar. Echt MINIMAAL!!
Deze info heb ik gedeeltelijk opgezocht bij kattenbescherming Nederland en uiteraard heb ik mijn eigen ervaring met mijn katten meegenomen.

Hoezeer ik ook zou willen dat alle dieren een goed huis krijgen, denk er wel AUB over na en bekijk of het echt kan en bij je past.
Mocht je tot aanschaf overgaan: Dan wens ik je super veel plezier en een geweldige tijd toe.